Jump to content
Barbershop.no forum

Larsarus

Member
  • Content count

    14
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Larsarus

  • Rank
    Nybarbert

Profile Information

  • Location
    Trondheim
  1. Skal kjøpe barberkniv og stropp

    Du har bestemt deg for en utsolgt vare? "Det trengs tre års trening for å få lage et slikt blad, og alle Dovos produkter representerer det ypperste innen kvalitet og materialvalg." Det høres bra ut i "reklamen", men Dovo er ikke nødvendigvis den kvaliteten som det oser av beskrivelsen. "Warped blades" er et velkjent problem. Det gjelder forøvrig flere merker - tror man nesten må kjøpe "vintage" for å få ikke-masseprodusert for tiden. Men ny kniv er sikkert omtrent like mye gambling uansett merke (Dovo og TI er sikkert ganske like mtp dette), så gå for den der om du har lyst til å vente til den ikke lengre er utsolgt Stroppmessig så får Tony Miller utrolig mye skryt. Han lager en modell med 2 skinnstropper og en lin som jeg tror er ganske optimalt. Da kan du ha en av skinnstroppene til bruk med kromoksid eller en diamantpasta, den andre rent skinn og lin-stroppen som linstropp. Det er mitt tips. Tror ikke du finner den i Norge så den må bestilles fra utlandet, og tilsvarende med f.eks. kromoksid - det må du også bestille fra utlandet.
  2. Hva med å anlegge bart? Jeg tar overleppa rett ned, starter på midten, små drag rett ned, 1 og 1 cm utover til siden. Aldri XTG/ATG på leppa. Pleier å barbere halve ansiktet om gangen (legger skum på halve ansiktet for at skummet ikke skal bli tørt i som det kan bli innimellom siden jeg ikke er verdens raskeste barberer ennå), som betyr at jeg tar halve leppa først, og senere andre halvpart. At skummet fremdeles er fuktig er viktig. Bruker innimellom tunga, evt spenner med luft om det er områder kniven ikke tar pga topologien.
  3. Fjerne skum fra kniven

    Det kan jeg heldigvis skrive under på i dag. Tok frem min Dovo for et nytt bryningsforsøk i dag og oppdaget til min forskrekkelse at den hadde fått en sort-aktig rund flekk på den ene siden, var vel ca 4mm i diameter. Kniven har blitt degradert til sekundærkniv og har ligget urørt en håndfull dager etter at jeg fikk en ny shaveready en og jeg ennå ikke har fått til å gjøre Dovo'en så skarp som shave-ready skal være, etter en god del forsøk. Med min nye Shapton 16K begynner det å nærme seg heldigvis. Brukte sprit før barbering og våpenolje etter på kniven i starten, men da jeg fikk nummer 2 som hadde inngraveringer med lakk som løsnet litt sannsynligvis pga oljen begynte jeg å legge de fra meg uten den behandlingen, bare skylling i glohett vann, tørking med håndduk, og noe stropping. Hadde planlagt å olje Dovoen før evt "langtidslagring", men må ha glemt det (dvs neppe planlagt at den skulle ligge urørt i mange dager). Uansett, jeg fikk tatt det akkurat i tide virker det som, og 5 minutter med gnukking var det som trengtes. Med kunnskap om hvor flekken var, og med riktig synsvinkel og belysning, så går det såvidt an å se en anelse forskjell i glansen om man studerer nøye. Må vel gå over med en dremel om det skal bli helt usynlig...
  4. ny kniv

    Hehe. Det jeg mente var vel heller at man "er ikke igang" før man har to...
  5. ny kniv

    Som du skjønner så trenger du en kniv til...
  6. ny kniv

    Får tenke strategisk ang julegavene denne julen da - lærstropper til alle mannfolka i familien / vennekretsen...
  7. ny kniv

    Det ble voldsomt med bryne-lapping-fokus her nå. Jeg har en DMT8K (EE) og den antar jeg jeg ikke trenger å flate ut - i alle fall ikke på leenge. I tillegg har jeg en ny Shapton 16K, og jeg antar (siden jeg ikke driver profesjonelt med å restaurere barberkniver e.l.) jeg kan ha den også flere år før den er i nærheten av å trenge flatgjøring? Mener dere jeg er på jordet i de antagelsene? Burde ikke Joakim også like gjerne vente med å styre med lapping stones til han vet at straight-razor-shaving er en hobby som sitter? Man skal alltids kjøpe seg en ekstra kniv eller to senere, evt paddles, stropper eller pastes - skjønner ikke at å få med seg en lapping stone er akkurat det første man må tenke på - det går alltid et lass med mer utstyr... Tror det er mer å hente på bryne-teknikk i starten enn at man har en 0.001micron-verifisert jevn brynestein...
  8. ny kniv

    Nei, når du påpeker det virker det ganske innlysende at du ikke kommer opp i de temperaturene det må være snakk om for å gjøre noe særlig med herdingen - man skyller jo og kniven under glohett vann uten at det skal gjøre noe. Det er vel heller den andre effekten - at du flytter mer rundt på metallet når du bryner videre på metall som allerede er brynet til den jevnheten brynen gir.
  9. ny kniv

    Nei, den ble dyr der ja. Mener den ble lagt ut til <500 først, men siden den har ligget som "under bestilling" i to måneder så er ikke å vente på dem noe å satse på nei. Men greit å følge med, og et sted å peke på om noen spør spesifikt etter et norsk sted å bestille fra - om de får den inn til slutt. For min del er Walhalla omtrent innen gangavstand, så regnestykket var uten frakt, fortollingskostnader, og import-moms - som i utgangspunktet var en grei deal inntil prisen ble jekket opp. Nå er de vel dyrere enn egenimport selv om man får alle de påslagene.
  10. ny kniv

    Er fersk selv, så ta et jeg sier deretter... Eggen på kniven bestemmes av vinkelen bladet har mot slipegjenstanden når den lages. En fabrikk-egg er som regel laget med veldig høy vinkel mellom bladet og sannsynligvis en slipestein. (Bryne = flat stein, slipestein er en rund, roterende stein). Når du lager en egg på en bryne så er det håpløst å holde kniven i en bestemt vinkel uten ekstra-utstyr annet enn liggende, dvs at ryggen på kniven også ligger nedpå steinen (gjerne beskyttet med elektriker-tape). Da får du en spissere egg med større "bevel"-flate enn fabrikk-eggen. Det er det jeg kaller "liggende bryne-egg". Å lage den eggen kan være litt arbeid. De som selger nye kniver online og tilbyr de "shave-ready" har lært seg teknikker for å skjerpe fabrikkeggen, så de slipper å "sette" eggen på kniven - og det betyr at du må gjøre det når du begynner med bryning selv. Det skjedde i alle fall med den jeg hadde shave-ready fra Lynn Abrams (SRP). Skarp i to uker, og så måtte jeg prøve å sette eggen selv. Det viste seg da at knivbladet var "warped", noe du ikke legger merke til når du skjerper slik Lynn gjorde det, men som blir helt håpløst når du legger kniven flatt på brynen og merker den bare tar nedpå brynen langs deler av eggen. Har du kjøpt kniven i en butikk kan det være at selgeren sa den var klar til bruk uten å ane hva han snakket om - spesielt om det ikke var en spesialbutikk. Min stainless steel-kniv - det første kjøpet mitt - var kjøpt i en krimskrams-butikk og *det* var en skuffelse å prøve å barbere seg med. Det var bare å glemme. Hadde jeg stroppet til verdens ende hadde den sannsynligvis fremdeles bare vært klassifisert som smørkniv. Angående graderinger av bryner så er typiske "finishing stones" 10K-16K. 30K om du er gæren. Jeg har en Shapton 16K jeg skal bruke som finishing stone, men den fikk jeg nettopp levert og har ikke fått tatt ibruk ennå. Å bryne seg ihjel på en fin bryne kontra å bruke en grov bryne gir nok ikke det samme resultatet. Poenget med å hele tiden bruke så grov bryne som passer jobben best er at du da jobber minst mulig med metallet. For metall gjelder det motsatt av hva det gjør for brøddeig - jobb minst mulig med den. Med mye bryning på en fin bryne så varmer du opp stålet mer og flytter mer rundt på metallet på eggen. Stålet var igjennom en herdingsprosess da den ble produsert, og det er mulig mye av den effekten kan bli ødelagt. Mange lar f.eks. barberkniven hvile minst 48 timer mellom hver gang de bruker den fordi da mener de stålet får herdet seg bedre enn om de forstyrret stålet med barbering og stropping hver dag. Dette er prosesser jeg ikke kan noe om, men det kan godt ha noe for seg. Som ferskis har man sjelden muligheten til å rotere mange kniver dog, så ikke bekymr deg for dette. Grunnen til at jeg gjorde det med DMT 8K'en min er at den har rykte på seg for å skjære metall mer eller mindre like raskt som andre 4K-bryner.
  11. ny kniv

    Jeg har en lengre periode fulgt med på http://www.walhalla.no/ for å se når de får inn Norton 4K/8K, men det tar tydeligvis sin tid (jeg har fulgt med siden tidlig oktober), og den estimerte prisen gikk opp dramatisk da krona plutselig stupte mot dollaren i høst, så det ser nesten ut som om import er like greit. Det er mulig noen av de andre steinene de har, evt ting som sverdoljer osv, kan være relevante for oss da, men det ser ut som om det er mest grovt. Jeg tror du sannsynligvis også bør tenke på en finere bryne enn 8K, men Norton-steinen er sikkert kjekk å ha for grovarbeid. Sannsynligvis er kniven din brynt "shave-ready" på fabrikk-eggen og ikke satt en liggende bryne-egg på, og i så tilfelle er det mest ideelt å starte med noe grovt forsåvidt. Selv satte jeg dog eggen på en stainless 1/4-kniv med en DMT 8K, og jeg har hørt om andre som bruker den til alt og klarer seg uten å gå grovere. Det er sikkert ikke ideelt, og jeg har ikke erfaring med noe annet, så ikke tolk dette som noen anbefaling...
  12. chromium oxide

    30K står det på Japanese... men det er selvsagt et brukbart sprang uansett. Men chromium oxide har vel andre egenskaper enn en bryne så om man stopper på 8K eller 12K så skulle det vel ha en funksjon uansett? Har du noe sted man kan bestille en Coticule fra da? Eller kunne jeg kanskje heller satse på en Shapton 16K glassbryne fra Japanese? Noe dyr da - savner den tiden dollaren var <5NOK... Mange har sagt, og jeg har nå selv erfart, at man kan barbere seg med en kniv rett fra 8K-bryning. Selvsagt ikke optimalt, men inntil jeg har de andre tingene på plass så gjør jeg bare som best jeg kan med det jeg har. Larsarus
  13. chromium oxide

    Var faktisk de jeg hadde som kandidat, men om jeg kunne kjørt innom en biltema-type butikk og fått det samme så hadde jeg heller gjort det. Larsarus
  14. chromium oxide

    Hei, Er det noen som vet om noe sted å få kjøpt chromium oxide i Norge eller må jeg bestille fra utlandet? Har en Dovo Ebony Spike Point 5/8 som begynner å dra vél hardt i skjegget nå, evt trenge vel mange strøk over kinnet. I mangel av en finishing-stone antar jeg chromium oxide kanskje kan hjelpe, enten alene, eller etter skjerping på en DMT 8K om jeg må så drastisk til verks. Larsarus
×