Jump to content
Barbershop.no forum

jzono1

Member
  • Content count

    84
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About jzono1

  • Rank
    DOVO Corleone
  1. Dagens barbering

    Krem: Proraso Kniv: Ningbo Gold Dollar 208 Fuktighetskrem: Baxter Super Shape SPF15 Upåklagelig resultat, Gold-Dollaren er på høyde med Dovo Renaissance-en min når det gjelder resultat. Ikke ille til en kniv som koster så mye som 20$ ny. Kniv er kjekt når man lar skjegget gro i flere uker mellom hver barbering.
  2. Farfar sine gamle barberknivar

    En grei regel når det gjelder varme er at om metallet blir så varmt at det ikke går an å ta på det uten å brenne seg så er det for varmt. Det skal mye mer til enn det for å ta varmebehandlingen på en kniv, men polermidler trenger ikke stort mer varme enn det for å fungere, og da er det like greit å ta det så rolig. Det er mye forskjellige polermidler. Enkelte klarer seg helt uten varme, andre fungerer kun med mye varme. Både mediet man påfører polermidlet med, og selve polermidlet påvirker hvordan man best jobber. Enkelte midler blir seige og tar tak i materialet når man jobber for hardt; noe som kan være småskummelt når man polerer en kniv. Også ved mer ekstrem modifisering er mulig uten å skade kniven. Det er bare å ta det rolig nok til at det ikke blir varmt så går det meste bra. Tipset om å lære seg korrekt bruk av roterende verktøy er viktig. Man må jobbe med verktøyets kraft, aldri imot den. Typisk går det hardt utover det man jobber med om man prøver å kjempe imot. Noe som er skummelt når man jobber på en skarp kniv. Roterende verktøy fungerer på samme måte med alt fra en liten dremel til en stor bilpolermaskin på 1200W.
  3. Selges: Diverse

    Utrolig fin den kniven der
  4. Tyfonikus: Tannleger bruker vel typisk en autoklav til desinfisering; vanlig koking er ikke spesielt effektivt, og man kan ikke stole på at det tar alle bakterier. En autoklav vil gi store problemer med oksidasjon på utstyr av karbonstål, så det beste er å holde seg til effektive desinfeksjonsmidler beregnet for slik bruk. F.eks Barbicide http://en.wikipedia.org/wiki/Barbicide En vesentlig forskjell mellom en kniv man barber seg selv med og en kniv man skal barbere andre med når det gjelder renhold er at den kniven man bruker selv får hvile. Rengjør man litt før man lar kniven hvile så blir overflaten såpass ren at den er ugjestmild for bakterier, og da skal det mye til for at bakteriene overlever over et døgn. Som ellers er det også slik at man tåler bakterier som stammer fra egen kropp best.
  5. Liker utseendet, og at de tør å satse på ny produksjon. Men, jeg orker ikke stresse med kniver som ikke er rustfrie, så fram til de kommer med en rustfri variant er det ikke aktuelt for min del.
  6. Utrolig fin kniv til en god pris. Stropp av beste sort. Rart om ikke dette forsvinner.
  7. FØRSTE FORSØK MED BRYNE

    Slik ser den ut: Den skal brukes uten å raspes opp, sliping med lett trykk frigir små mengder partikler slik at man får en minimal slurry etter et titalls drag. Når man etterhvert letter på trykket og lar kniven ligge kun med sin egen tyngde mot brynen så brytes partiklene i slurryen ned og gir en veldig fin polering av eggen. Nakayama-bryner av den fineste sorten er kun egnet til å ta en allerede god nok egg til nye høyder. Den sliper så sakte at det ikke er noen vits i å bruke den på en kniv som ikke allerede gir en grei barbering. Når det gjelder syntetiske steiner så er det mye forskjellig ute og gå. Alt ifra de med perfekte partikler som aldri brytes ned til de som brytes ned gradvis når man først har bygd opp en liten slurry. Det minner meg på en måte om polering av biler. Der opereres det med et par sentrale begrep: "dimnishing abrasives" og "constant cutting abrasives." Når man polerer med slipende polermiddel så må man ned i partikkelstørrelser som er sammenlignbare med det som man bruker ved polering av barberkniver. De to begrepene kan også brukes for å beskrive det som skjer når man sliper metall. Jeg starter med "constant cutting" - direkte oversatt; konstantslipende. Partiklene som sliper er konsekvent like i form, og strukturen slik at de ikke forandrer form etter en tids sliping. Med slike slipemidler så oppnår man en definitiv grense for hvor glatt overflaten blir; etter at man har oppnådd det så spiser man seg bare gradvis lenger ned i overflaten uten at det blir bedre av den grunn. Med slike slipemidler så har man en fast definert partikkelstørrelse, ofte oppgitt i enten grit ("k-systemet") eller som selve størrelsen på partiklene. (F.eks 3um diamantslipepapir) Begrepet "dimnishing abrasive" - direkte oversatt bortsmuldrende slipemiddel. Partiklene starter med en gitt størrelse. Under belastning smuldrer de ihop og blir mindre. Sliper man med tilførsel av nye partikler vil man få en salig blanding av partikler i forskjellige størrelser(f.eks om man sliper på en naturstein og holder såpass trykk at det tilføres partikler til slurryen) - men sliper man videre uten å tilføre nye partikler vil de partiklene man sliper med bli mindre og mindre. Mindre partikler, finere sliping. Her også kan man bruke grit-systemet, men da ender man opp med en tilnærming. Nettopp det at naturstein vanligvis fungerer som en dimnishing abrasive gjør at det å bruke en typisk syntetisk vs. en naturlig bryne er så forskjellig. De fleste syntetiske bryner er constant-cutting, noe som er flott til bruk på vanlige kniver - men ikke helt ønskelig når man skal få eggen så fin som en barberkniv krever. Et grit-system gir fine, forholdsvis sammenlignbare tall for syntetiske steiner, men tvert man er borti naturstein, evt. syntetiske bryner som er designet for at partiklene skal smuldre ihop så kan man ikke sette et enkelt tall på hvor fin slipingen blir, og hva skal man med et tall som ikke sier noe om faktiske forhold? At man må raspe opp en naturstein flere ganger under et oppsett er ganske så logisk, det frigir store partikler med skarpe kanter. Når man har ført metallet over overflaten mange nok ganger til at man igjen må raspe opp er det sånn at kantene på partiklene som stikker opp er blitt avrundet så mye at de ikke lenger sliper effektivt, og partiklene man friga med forrige opprasping ikke lenger er store nok til å virke. I praksis ser man at med konstantslipende midler må det til flere steg med forskjellige midler for å komme i mål, mens med smuldrende slipemidler kan man få forskjellig sliping ut av et og samme slipemiddel med å variere teknikk og slipemåte. Det forklarer at man kan klare seg med en enkelt naturstein, mens man må ha flere syntetiske, for å utrette det samme. Går man langt nok i å forklare og undersøke slike fenomener kommer man faktisk ingen vei med et vanlig lysmikroskop. Med både kunstige og naturlige slipemidler har vi mulighet til å slipe utrolig fint, man er fort inne i nano-teknologiens verden når man skal beskrive det som skjer ved den fineste sliping. Vil man, så er det kun metallets naturlige egenskaper som setter begrensningene for hvor fin en egg man kan få til; men i praksis vil en for fin egg slites så alt for fort til at det er vits i å gå så langt.
  8. FØRSTE FORSØK MED BRYNE

    Gritstørrelse når man ser på de forskjellige syntetiske brynene går på hvor mange partikler det er på et visst areal. Naturstein kan også beskrives på samme måten, men da er det snakk om tilnærminger siden det varierer. En fin natursten kan sammenlignes med en 5k-12k syntetisk bryne, i en og samme bryne. Trykk og det at partiklene naturlig ikke er identiske gjør at man ikke kan sette noe fint tall på det. Det er også slik at partiklene brytes ned når de har løsnet, slik at når man holder brynen fuktig og sliper så vil det etter endel drag gi finere sliping enn det første draget. I japan har de tradisjon med ekstremt fine bryner, og man kan fremdeles få tak i gode naturbryner derifra som sliper fint. Selv har jeg en Nakayama derifra. De groveste av disse blir brukt til siste slipesteget på samuraisverd, de fineste har ingenting for seg på noe annet enn barberkniver. Disse blir annslått å ligge på mellom 20k og 70k om man skal sammenligne med syntetiske bryner. Med andre ord, veldig fint. Min farfar har endel erfaring innen sliping av diverse kniver, og har diverse gamle bryner liggende. I gamle dager så var det å ha en skarp ljå viktig i landbruket, og det var til dette de fleste virkelig fine brynene ble anskaffet for før. Disse er så fine at de kan gi en skarp barberkniv med rett bruk. Nettop det at partiklene i naturstein er naturskapte med alt det innebærer gjør at naturstein er så flott til sliping. Partiklene varierer i størrelse, brytes ned, og man får en bredde i en enkelt stein.
  9. Selges: Ryddesalg

    Om du vil ha hjelp med sliping av kniven kan jeg godt ta på meg det; har en ny 12k-stein på vei som må testes, og ingen kniv å teste den på. (Og tidligere mener jeg at du har sagt du holder til i Trondheimsområdet, noe jeg også gjør framover.)
  10. Har bestilt ny 12k-hein, og vil da gjerne kvitte meg med den gamle; en chinese 12k. Ny koster disse 250-ish på ebay, og går for å være en billig stein til oppfrisking av en allerede skarp egg / polering etter grovere bryner. Skal ha 100,- + frakt for den, evt. går det ann å hente den i Trondheim. Den er i perfekt bruksstand, og et billig alternativ om man skal vedlikeholde en egg med bare en bryne.
  11. Dagens barbering

    Gårsdagens barbering: Henckels Friodur 7/8 polert på en Nakayama og stroppet på en veganerstrop fra Tony Miller. Baxter krem Vann Utrolig hvor bra eggen blir av den japanske natursteinen. Kostet litt, men det får så være. Skal forøvrig kvitte meg med "chinese 12k" - heinen, noen som er intresserte i den?
  12. Selger min Wapienica. Den er pensjonert, men fortjener bedre enn å ligge ubrukt. Den er i tilnærmet perfekt bruksstand, litt vannmerker men ellers som ny. Den ble kvesset skikkelig idag, bevel satt på Norton 4/8k, polert ferdig på en Nakayama Kiita/Karasu Blend m/ Nashiji, og er skarp nok til en behagelig barbering. Legger også med et sett slipefilm på 5/3/1/0.3 micron, slik at det er mulig å holde den skarp uten noe mer. Til nøds går det ann å stroppe på en avis, men det beste er selvfølgelig en god stropp. Dette er en fin introduksjon til kniv-verdenen, siden den er billig og har ytelse som matcher de rimelige alternativene av nye kniver idag. Wapienica-knivene er polske militærkniver fra 70-tallet. De er i svensk kvalitetsstål og har metallskaft. Solgt.
  13. Dagens barbering

    Wapienica Baxter Close Shave Formula Minimalistisk og herlig. Mest som en test av den nye natursteinen. Kiita/Karasu Blend m/ Nashiji. "Smooth" ble brukt i salgsannonsen på B&B. Det er en underdrivelse.
  14. Anbefalt stropp

    Har en tony miller vegan stropp jeg. Fin og syntetisk Ypperlig kvalitet selv om den var billig nok til å gli inn uten fortolling.
×