Jump to content
Barbershop.no forum

All Activity

This stream auto-updates     

  1. Last week
  2. barberkniver til salgs

    er på tide å tynne litt ut i samlingen, så har lagt ut endel kniver for salg . ligger på finn,men tengte det kunne være vært å nevne det her. https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=157676346
  3. Earlier
  4. Terminologi

    Heisann folkens! Jeg er ikke en dreven barberer selv, men i jobben min skriver jeg allikevel til tider om den slags. Det er fort gjort at begreper og terminologi bare hentes direkte over fra engelsk til norsk, og det er ofte også et som blir den enkle løsningen når en skal skrive artikler som jeg gjør. Derfor tenkte jeg at jeg skulle forhøre meg her, og se om det kanskje fantes noen gode, norske begreper, som jeg ikke enda har klart å plukke opp. Jeg legger ved en illustrasjon av en barberkost, og om dere kunne kommet med forslag eller innspill til hvordan dere ville omtalt disse ulike målene/delene på kosten, hadde det vært helt supert!
  5. Slipe japansk kokkekniv

    Jeg kom over denne svært lærerike videoen av hvordan man skal slipe opp en japansk kokkekniv. Den er kanskje ikke direkte relatert til sliping av en barberkniv, men det er allikevel mye solid og generell kunnskap å hente av denne japanske eksperten. Han nevner f.eks at man bør lytte etter lyden eggen gir i kontakt med slipesteinen, og at det er veldig viktig at lyden ikke forandrer seg under slipingen. Dette er nok viktigere om man sliper opp en kokkekniv, da vinkelen mellom blad og stein opprettholdes "på frihånd" under slipingen, kontra en barberkniv, som hviler på ryggen. Det er også alltid veldig artig å se på håndverkere som virkelig kan sitt fag.
  6. Salg av nye kniver

    Selger ny bergicher löwe. Ny dovo prima klang og nesten ubrukt lærrem, bred 7 cm. Ny pris på den var 1390. Gi bud på alt
  7. Nybegynner: Skum, krem, såpe eller gele?

    Såpe og en god kost.
  8. Gillette barberblader

    Ja. Det er tragisk. Madammen hadde 'stående ordre' om å plukke DE blader om hun fant dem i 'dagligvaren'. Det ble sjeldnere og sjeldnere det kom noe i handlekurven, selv om hun alltid har likt en nybarbert mann. Samme med BALI barbersåpe de røde med hvit skrift).
  9. Barberkoster på Salg

    Hei har du dem enda?
  10. Trenger tilbakemelding om kniv

    Da har alle knivene mine kommet frem til Hakket Skarpere og jeg begynner å bli skjeggete Siden de har mye erfaring med kniver (selv om de kanskje ikke er eksperter på barbering) spurte jeg litt om knivene jeg sendte. Dette er svaret jeg fikk: Da regner jeg med at det blir gode greier ut av kjøpet mitt i hvert fall Takk for all hjelpen så langt.
  11. Trenger tilbakemelding om kniv

    Takk for masse gode tilbakemeldinger Jeg fikk knivene i går og rengjorde dem som anbefalt i tråden. Siden det var på tide å bytte tupp på den elektriske tannbørsten min brukte jeg like gjerne denne for å rengjøre bladet best mulig etterfulgt av gnikking med kjøkkenpapir. Nå er knivene sendt avgårde til Hakket Skarpere, der jeg spesifikt ber ham vurdere bladet før han eventuelt setter opp knivene. Så vidt jeg kunne se var kniven fra Eskilstuna helt fri for rust og annet grums nær eggen, men det var en del på ryggen. Kniven fra Solingen hadde noe rust ved eggen, men minimalt. Et par milimeter over eggen var det ikke antydning til rust. Så...jeg har store forhåpninger Bør jeg forresten ha symaskinolje i leddet for å unngå rustdannelse der? Er det noe poeng i å bruke løsemiddel på halen for å fjerne gammel olje/lakk? Et nytt spørsmål som oppsto da jeg rengjorde disse går på vekt. Skaftene virket veldig tynne og myke. Jeg forsto det slik at det skulle være ben i disse, så hadde forventet meg at de skulle være harde. Noen som kan noe om dette? I tillegg var de veldig lette i forhold til kniven fra Barberians.
  12. Trenger tilbakemelding om kniv

    Men bare for å understreke: Det er kun om det er på eggen at pitting er et problem. Pitting (de gropene som blir igjen etter at man har fjernet rust), lar jeg ofte være synlige når jeg restaurerer kniver. Det er jo smak og behag, men jeg syns personlig det er finere med lit «patina» på knivene, enn at en gammel kniv blir blankpolert så mye at den ser ny ut. Det er altså ingen grunn til å uroe seg over synlig pitting så lenge det ikke er på eggen og all rust er fjernet så det ikke får utvikle seg videre.
  13. Trenger tilbakemelding om kniv

    Takk. Her var det mye nyttig Skal si for sikkerhets skyld at han skal se etter pitting, men regner med at han sier fra om eggen ikke blir bra. Håper det, i hvert fall
  14. Trenger tilbakemelding om kniv

    kan se ut som værtfall en av knivene har vært utsatt for rust. dette kan skape noe som kalles pitting.dvs små groper/hull i stålet. dette kan bli et problem hvis pittingen er nær eggenr ,og kan gjøre en kniv umulig å få bra,da eggen kan bli hakkete. dette ses best med lupe,noe jeg regner med den som sliper kommer til å sjekke.men dette er en risk man tar når men kjøper gammle kniver.kan anbefale å sjekke ebay.der kan man finne mye fint,og også gamle ubrukte kniver, såkalt NOS som betyr new old stock.
  15. Trenger tilbakemelding om kniv

    God plan – «hjelp til selvhjelp» er bra. Håper du finner noen nært deg :-)
  16. Sun Light ja. Et av de gode gamle merkene. Den ble brukt til og med til oppvasken. Jeg minnes det hang en kassett i ståltråd på manges kjøkkenbenker på 50 tallet, med et stykke Sun Light inni. De vispet rundt i oppvaskvannet til det ble passe med såpe. En brukte den til hårvask i dusjen i militæret, ja til andre og laveresittende kroppsdeler for den del. Det hender jeg får angrep av nostalgia, og for noen år siden fikk jeg innfallet å kjøpe meg et stykke til hårvask. Madammen mente jeg var gal, men det er for så vidt intet nytt i det. Om det ble med ett eller to vask husker jeg ikke, men etterdønningene med norgesrekord i flass varte nok et par års tid ....
  17. Trenger tilbakemelding om kniv

    Litt av grunnen til at jeg kunne tenkt meg å få det gjort i nærområdet er for å se hvordan det gjøres slik at jeg eventuelt kan gjøre det selv senere
  18. Trenger tilbakemelding om kniv

    Hmmm...mente jeg hadde lest noe om at de gjorde det, jeg. Ja, da skal jeg vurdere å sende dem i posten Ingen bra folk i Osloområdet som kan sette dem opp?
  19. Trenger tilbakemelding om kniv

    Du kan jo sende knivene i posten? Barbershop setter ikke opp kniver.
  20. Trenger tilbakemelding om kniv

    Takk for super info. Jeg skal rengjøre dem på den måten før jeg får dem satt opp. Trondheim blir dessverre litt langt unna siden jeg bor rett utenfor Asker, men setter pris på tilbudet. Takk for info. Os blir nok litt langt unna. Jeg har sendt melding til Barbershop for å høre om de kan hjelpe meg med oppsettet. De holder til i samme bygg som en kunde av meg, så jeg håper de ikke er altfor dyre.
  21. Trenger tilbakemelding om kniv

    De to Heljestrand knivene ligner mye på noen kniver som var utrolig god, som jeg skrev, kanskje de beste kniver som noen gang er laget. Det kan være en bastant påstand, men de gamle barber mestrene, som jeg var så heldig å arbeide sammen med noen år, var unisont enig. Jeg kan selvsagt ikke gi en bedømmelse ut fra bilder. En glimrende barberkniv sliper anbefaler jeg. Søk på "hakketskarpere". Han er rimelig.
  22. Trenger tilbakemelding om kniv

    Strålende, dette er godsaker – mpm ye bedre enn mange av de nye knivene som produseres nå for tiden. Legg i zalo-vann i 20 minutter, skrubb med gammel tannbørste eller lignende. Bruk kjøkkenpapir eller fille mellom skallene i skaftet. Steriliser med alkohol. Har du noen som kan hjelpe deg med å sette opp/slipe knivene? Om du trenger hjelp, kan du sende meg en pm :-) – Mads
  23. Trenger tilbakemelding om kniv

    Litt av grunnen til at jeg kjøpte disse to i stedet for å bruke litt mer på en helt ny kniv er fordi jeg håper de kan bli slipt opp slik at jeg kan introdusere nevøen min for barbering med kniv. Jeg har ikke råd til å bruke 3-4.000 på to kniver
  24. Ok, siden ikke alle var helt imponert over kniven jeg hadde kjøpt meg saumfarte jeg Finn i går og endte opp med å kjøpe to kniver. En fra Eskilstuna og en fra Solingen. Har noen lyst til å uttale seg om jeg har kjøpt katta i sekken eller ikke? De må selvsagt slipes, men skal være fri for skader slik at de bør kunne bli bra. Ser i hvert fall ut som C.V. Heljestrand skal være av god kvalitet. Fikk dem for 1.000,- tilsammen (pluss frakt).
  25. Nybegynnerspørsmål om kniv og strop

    Hva er forskjellen av håndlaget kniv og fabrikklaget? Jeg har besøkt flere produsenter av barberkniver, og her er det hånt-verk som som blir vist. Men det er mulighet at noen barberkniver kan tilskrives maskin, delvis. Jeg vet at Timor ikke lager kniven helt fra bunnen av, og de får et "stålstykke" som grovt sett ser ut som en barberkniv. Denne slipes, herdes osv av fabrikken. Dessverre ser det ut til at dagens barberkniver har hardt stål. Jeg har undersøkt de mest kjente merker med Rockwell skalaen. Denne skalaen har forskjellige begreper, men vanligvis regnes det fra 54 til 62 (har glemt hva dette står for). Alle de barberkniver jeg har testet har 61-62 i hardhet, altså meget hardt. Det var en tid da noen barberkniver, laget i Eskilstuna, hadde mykt svensk stål, og kanskje de beste kniver som noengang er laget. Siden jeg har fått mye kritikk med å hevde at det svenske stålet er mykt, når det er noe av det hardeste stålet som finnes, kan jeg kun nevne. Det er smeden som avgjør den endelige mykhet.
  26. Takk for svaret Ja, det med stål tenkte jeg også på. Jeg kjenner til Solingen, men ikke Eskiltuna. I hvert fall ikke Sheffield. Men om jeg ikke får dreisen på denne skal jeg forsøke meg med en ny. Jeg tror ikke jeg kjenner noen som bruker kniv, så blir vel til at jeg i så fall må kjøpe en ny. Uansett har jeg helskjegg, så jeg finner vel ikke ut av om kniven er bra eller ikke før jeg velger å kvitte meg med det. Nå er det jo bare lett frisering rundt skjegget. Faktisk har jeg vurdert å kjøpe en kniv med kortere blad for å lettere komme til. Det som slo meg mest med beskrivelsen av stålet er at "alle" som har drevet på med fekting (*rekker opp hånden*) eller har vært seriøs innen kampsport (*rekke opp andre hånden*) vet at japanske sverd, som er kjente for å være ekstra skarpe, kun kan være så skarpe fordi stålet er mykt - som også gjør det veldig følsomt og til og med må inn og ut av sliren med eggen opp for å ikke bli sløvt. Men jeg regnet det som salgsjippo. Jeg må innrømme at hovedgrunnen til at jeg endte opp med Barberians var fordi jeg vant et gavekort til en butikk der de hadde produktene. Så da endte jeg opp med å kjøpe for 1000,- mer enn gavekortet lød på fordi jeg fikk et innfall og hadde hørt at Barberians hadde bra produkter for prisen. Men det å få høre det fra frisør blir vel litt som om jeg skal uttale meg om passformen på dameundertøy (les: siden jeg ikke bruker det, akkurat som at de fleste frisører ikke bruker barberkniv - tenkte det var greit å oppklare før jeg fikk rykte på meg her inne )
  27. Hei Sier som Sandman: Gratulerer med valget av barberkniv som redskap :-) Jeg kjenner heller ikke til akkurat denne kniven, så jeg kan ikke uttale meg om den. Men på generellt grunnlag vil jeg påstå at slike «store-brand» produkter sjeldent er av topp kvalitet. Beskrivelsen av kniven virker også ganske «dodgy». 1. «Handmade forum the finest materials». Dette betyr som regel kvalitetsstål og håndlaget, noe som alltid gjør kniven dyrere. Da koster den fort minst ett par tusen. Håndlaget trenger heller ikke bety at den er bedre enn industrielt produserte kniver. Det er lettere å ha jevn god kvalitet når knivbladene blir støpt av maskiner. 2. Det står ikke hvilken type stål, eller om det er karbonstål eller rustfritt, noe det bør opplyses om. 3. Dette gjør meg ytterligere bekymret: «made of the finest Japanese steel, which is famous for quality, durability and sharpness. The steel is manufactured according to ancient Japanese traditions, and is considered the hardest steel available.» Dette er faktisk bare tullball. Japansk stål er faktisk ikke regnet som veldig bra. Det er heller ikke kjent for å være veldig hardt. Når japanske knivsmeder skal lage kniver av ypperste kvalitet, bruker de ofte svensk stål. Svensk stål er noe av verdens beste – og barberkniver fra Eskilstuna er noe av det ypperste. Det hardeste stålet er faktisk ikke brukt i kniver og barberkniver, siden det er fryktelig vanskelig å få så hardt stål barberskarpt – og vedlikeholde eggen. Man skiller vanligvis mellom karbonstål og rustfritt stål. Om stålet er laget etter «ancient Japanese traditions», er det karbonstål – som er ganske mykt (og lettere å få skarpt). 4. Det står at skaftet er av «ebony». Ibenholt (ebony) et et edelt tre, som er kostbart. Rimelige kvalitetskniver har som regel plast i skaftet, for å holde kostnadene nede. Men – når dette er sagt, kan det like vell hende at kniven er helt OK. Jeg råder deg til å kjøpe deg, eller låne, en kniv fra en kjent produsent, for å få noe å sammenligne med. Kniver produsert i Eskilstuna Sverige, Solingen Tyskland og Sheffield England, har stort sett alltid kvalitetsstål. Dette er en bra kniv: https://www.ebay.com/itm/Puma-222-Solingen-Germany-shave-ready-straight-razor/303235450105?hash=item469a3dc4f9:g:6yQAAOSw09ZdOgtH Men uansett må man jo starte et sted. Jeg har også testet forskjellige «obskure» og billige kniver med varierende hell. Noen har fungert helt OK. Andre kunne derimot ikke brukes. Lykke til på ferden :-)
  1. Load more activity
×